Anda Tak Ada Masa Nak Hantar Laptop Untuk Repair?

Biar Runner Kami Datang Ambil Depan Rumah @ Pejabat Anda (Gombak - Shah Alam Sahaja. Kedai Di Kg Pandan, KL)

3 Kelebihan Servis Laptop Di FR Laptop Services

UPAH RUNNER BIAR BOSS YANG BAYAR. ISI FORM DI BAWAH UNTUK TEMUJANJI SEBELUM SLOT PENUH.

Lepas tekan butang ‘HANTAR’, Cik Ain akan whatsapp anda untuk langkah seterusnya.

4286
Pelanggan 'Checked In' di FB
176283
Followers Di Facebook
3000 +
FB Review (4.9/5)
4.9/5
571
Google Review (4.7/5)
4.7/5

Mark Adam Pun Guna Servis Runner FR...

Review Pelanggan

Format Clean / Backup

Kalau anda ada masalah laptop slow, selalu hang dan banyak virus.

Clean Dust

Untuk laptop kerap shutdown, panas melampau dan kipas bising.

Motherboard / Graphic

Skrin laptop gelap, tak boleh on atau kerap autoshutdown.

SSD / HDD

Nak laptop laju, upgrade ke SSD atau tukar Hard Disk baru.

Keyboard

Ada button tak boleh tekan? Kami ada penyelesaiannya.

Skrin Laptop

Skrin gelap, pecah atau ada garis yang mengganggu pandangan.

soalan lazim masalah laptop

Masalah laptop anda ni kemungkinan besar masalah hardware.

Sebelum tu anda boleh troubleshoot dahulu di rumah. On laptop anda dan sambungkan kabel vga@hdmi ke external monitor. Sekiranya keluar display pada external monitor, skrin laptop problem.

Kalau external monitor pun tak keluar display, problem datang dari motherboard @ graphic chipset.
Data-data ni ada dalam hard disk. Sekiranya hard disk anda masih dalam keadaan yang baik, data dalam hard disk masih boleh di akses.

Kalau nak guna urgent data tu, anda boleh cabut hard disk dan pasang ke external closure untuk dijadikan external hard disk.
Selalunya berpunca dari motherboard. Kemungkinan motherboard tu short-circuit dan komponen kat dalam rosak, terbakar dan sebagainya.
Cuba tukar power cord pada adapter tersebut atau pinjam charger kawan-kawan yang ok. Sekiranya masih tidak boleh on, berkemungkinan besar motherboard yang bermasalah.
Untuk masalah laptop boleh on 5 minit je dan terus padam, masalah berpunca daripada hardware.

Laptop tu guna graphic apa? AMD, nvidia, Intel? Kemungkinan besar masalah berpunca dari motherboard atau graphic chipset.
Dah lama tu, berapa tahun terbiar? Lama terbiar takut ada masalah lain.

Repair bergantung pada tahap kerosakan. Kalau tak teruk masih boleh dibaiki lagi. Spec laptop tu tinggi ke? Kalau spec laptop anda jenis lama, rasa tak bebaloi sebab spec rendah dan ada beberapa jenis spare part lama susah nak cari.
 
Tapi jangan risau, kami akan troubleshoot untuk anda dan tentukan sama ada kosnya tinggi atau pun tak.
Lama tak on laptop pun boleh jadi punca masalah. Cuba anda bayangkan kereta 2 tahun tak on, mesti susah nak start, ada rosak sana sini. Macam tu jugak dengan laptop.

Masalah gelap tu kena troubleshot masalah berpunca dari hardware mana. Motherboard @ skrin @ graphic chipset boleh jadi bermasalah.
 
Lagi satu dah lama tak on berkemungkinan ada masalah lain seperti windows ok ke tak, hard disk ok ke tak, sound ok ke tak dan lain-lain lagi. Jadi kene troubleshoot masalah.